Přeskočit na: obsah, hlavní­ menu

nábytok do Vášho domova


Vyhledávání­

Ako naplánovať kuchyňu? I. plánovanie.

Ak sa chystáte zariaďovať kuchyňu a chcete, aby v nej bol poriadok a poriadok, s ktorým budete spokojní aj po desiatich, dvadsiatich rokoch, je dobré si uvedomiť niekoľko základných pravidiel. Ak vymieňate novú kuchyňu za starú, iste viete, o čom hovoríme a máte aj svoje poznatky, ako to urobiť inak alebo lepšie. Poďte si pravidlá pripomenúť s nami. Základnými bodmi sú plánovanie, rozvrhnutie, farebné ladenie a ergonómie. Pretože ide o pomerne obsiahle téma, rozhodli sme sa vytvoriť sprievodcu, ktorý v niekoľkých častiach rozoberie jednotlivé body. Ak sa chystáte osloviť odborníka, je dôležité si body uvedené nižšie premyslieť pred tým, než sa za ním vydáte. Začnime teda od začiatku, plánovaním.

Kuchyna Premyslite si plán

Prečo plánovať? Častými chybami, ktoré sa neskôr veľmi ťažko upravujú k spokojnosti, sú nedostatok vyčleneného priestoru pre jedálenskú časť, malý odkladací priestor. Zle zostavené, nízke a alebo neprakticky umiestnené skrinky. Preto je dobré plánovať než sa do niečoho pustíte.

Prejdite si miestnosť, v ktorej kuchyne bude, a zamyslite sa nad ňou, zapojte do toho aj jedáleň, alebo obývaciu izbu, ak na kuchyňu majú nadväzovať. Aby potom nedochádzalo k tomu, že sa budú jednotlivé prechody miestností rušiť. Pripájame pár otázok, ktoré by ste si mali premyslieť ešte pred začatím plánovania:

1. Aký bude dizajn kuchyne? Pomôže Vám v tom prejsť si trendy kuchýň a určiť si, čo sa Vám páči. Rustikálne kuchyne sú vhodné do veľkých presvetlených miestností. Tieto kuchyne majú na predných plochách vyrezané / vysústružené dekoratívne prvky. Naopak menšie priestory opticky zväčší kuchyne s čistým dizajnom (hladká svetlá dvierka, jednoduché tvary).

Plánovaná kuchyně EsterPlánovaná kuchyně VanilaPlánovaná kuchyně LeandraPlánovaná kuchyně Astoria

2. Ako Vám bude kuchyne slúžiť? Táto otázka je myslená z pohľadu, ako bude Vaša rodina kuchyňu využívať? Varíte každý deň, alebo len občas? Máte veľkú rodinu, alebo ste v domácnosti len dvaja? Plánujete rodinu? Máte už dospelé deti? Schádzate sa pravidelne u raňajok, obeda i večere, alebo len výnimočne? Odpovede na tieto otázky Vám pomôžu ujasniť si, aký veľký budete potrebovať odkladací priestor, úložný priestor, jedálenská časť atď.

3.Kolik sa toho v kuchyni bude skladovať? Táto otázka opäť súvisí so spôsobom využitia kuchyne. Ak nevaríte často, kvôli pracovnej vyťaženosti, alebo Vás to jednoducho nebaví, budete zrejme potrebovať väčšie úložné priestory na skladovanie jedla a polotovarov a pracovná plocha pre Vás nebude až tak dôležitá. Ak je naopak varenie Vaším koníčkom, potom budete potrebovať pracovnú plochu, ktorá Vám bude úplne vyhovovať a kuchyňu, ktorá sa Vám prispôsobí.

4.Ako bude mať kuchyne osvetlenie? Premyslite si typy osvetlenia a ich rozmiestnenie, tak aby Vám nevznikali hluché miesta, kde budete mať nedostatok svetla. Väčšinou je v kuchyni jedno centrálne svetlo a potom svetlá bodové, ktorá osvetľujú pracovnú dosku a dopĺňajú interiér. Osvetlenie voľte tak, aby ladilo nielen dizajnovo, ale porozmýšľajte aj nad teplom, ktoré svetlo vydáva.

5.Udělejte si zoznam spotrebičov, ktoré v kuchyni budete chcieť mať umiestnené. Vypracujte si zoznam spotrebičov, estetických a pracovných doplnkov, ktoré chcete mať v kuchyni umiestnené. Množstvo elektrických spotrebičov a ich uloženie by mal zodpovedať aj počet zásuviek. Nezabúdajte na to, že kuchyne je predovšetkým pracovisko.

6.Kolik chcete do kúpy investovať? Zámerne sme túto otázku umiestnili na koniec, aby ste si najskôr urobili predstavu o tom čo chcete, pretože cena, za ktorú kuchyni zaobstaráte, je nakoniec vždy rozhodujúcim ukazovateľom. Tu neplatí pravidlo čím menšie tým lacnejšie. Záleží na požadovanom prevedení.

Umiestnenie a rozmerové dispozície kuchyne

Ak máte možnosť voľby, kde kuchyni umiestnite, potom pamätajte, že by mala byť situovaná v blízkosti vchodu, je to preto, že každý po príchode domov zamieri práve sem. Tiež s nákupmi je dobré mať kuchyňu v blízkosti vchodu. Kuchyňa je pracovný priestor, v ktorom počas varenia vzniká teplo, preto je dobré ju orientovať na severnej, severovýchodnej alebo východnú stranu. Je vhodné mať tiež do kuchyne samostatný prístup, nie cez ďalšiu miestnosť. Tá môže byť napojená na komoru, špajza (ten orientujte na severnú stranu), alebo hobby miestnosť. Pamätajte kuchyne patrí do dennej prevádzkovej zóny. V bytovom dome sme výberom umiestnenie limitovaní umiestnením jadra, musíme sa prispôsobiť dispozícii, zatiaľ čo u novostavieb sa dispozície prispôsobí nám.

Nákres kuchyně Hrubé rozvrhnutie kuchyne:

Urobte si nákres kuchyne, stačiť Vám k tomu bude ceruzka a papier. Dôležité sú tieto body, u všetkých si poznačte ich rozmery:

  • Zakreslite rozmiestnenie kuchyne, stien, ak je spojená ešte s inou obývacou časťou, zakreslite aj tú.
  • Rozmiestnenie okien, dverí, balkóna. Zakreslite si ich rozmery vrátane výšky parapetov.
  • Ďalej všetky nerovnosti v miestnosti, ako sú stĺpy, niky, stupačky.
  • Zmerajte si rozvody elektriny, plynu, vody, prívod na digestor.

V ďalšom článku si povieme o ergonómii kuchyne , rozmiestnenie jednotlivých zón, spotrebičov a odporúčaných vzdialenostiach, tak aby činnosti v kuchyni boli plynulé a nadväzovali na seba:

Rozkreslení kuchyněRozmístění pracovních zónZóny v kuchyni

Späť na "Články"