Přeskočit na: obsah, hlavní­ menu

nábytok do Vášho domova


Vyhledávání­

Ako naplánovať kuchyňu? II. Ergonómia

V dnešnom článku nadviažeme na plánovanie. Po premyslenie dizajnu kuchyne a rozkreslenie miestnosti, prichádza na rad ergonómia kuchyne. Teda jej správne a funkčné rozmiestnenie. Ergonomická kuchyne vytvára základnú kuchynskú zostavu, ktorú tvorí vstavané spotrebiče a dve línie. Spodná, ktorú tvorí spodné skrinky, prekryté pracovnou doskou. A hornej, ktorú tvorí závesné horné skrinky, doplnené vysokými skriňami.

Ergonomie v kuchyni

Dispozičné riešenie kuchyne:

V kuchyni je dôležité vytvoriť tri pracoviská vzájomne prepojené jednotlivými aktivitami, bez nich sa nezaobíde žiadna kuchyňa. Hovoríme o nich ako o zónach a mali by nám po prepojení vytvoriť pomyselný trojuholník. Jedná sa o zónu umývanie, varenie a pracovnú zónu, ktoré sú vzájomne prepojené zónami skladovanie a odkladanie. Vzdialenosť medzi nimi by nemala byť príliš veľká, mala by byť pohodlná, bezpečná a nadväzovať na odkladaciu plochu. Pre plynulý pohyb v kuchyni je dôležitá tiež výška jednotlivých zón a ich účelné usporiadanie. Sprava doľava je usporiadanie pre pravákov nasledujúce: zóna varenia, prípravy, umývanie a odkladacia zóna (pre ľavákov naopak).

Zóny v kuchyni

zóna odkládáníVarná zónaPracovní zónaVarná zónaPracovní zónazóna skladování     

zóna odkladanie

a) Zóna umývania

Centrom tejto zóny je drez. Jedná sa o jeden z najčastejšie používaných prvkov kuchyne. Státím pri dreze strávime viac ako polovicu času určeného na prácu v kuchyni, preto je veľmi dôležitá výška umiestnenia drezu. Ideálna výška je 5cm na d úrovňou ohnutý é ruky, mierne nad pásom. Umiestnenie je teda doporučované vyššia ako u ostatných pracovných zón, a to v rozmedzí od 85cm do 106cm, dôvodom je, že pracovná plocha je až na dne drezu. Zmeny výšky ľahko dosiahneme použitím nádstavného prvku na spodnú skrinku, alebo vyšším soklom. Záleží na výške užívateľa. Po oboch stranách drezu je nutná odkladacia plocha. V zdáleno st medzi drezom, varnou plochou a pracovnou doskou má byť minimálny, pretože počas varenia je potrebné mať vodu nadosah. Drez snímajte s odkvapkávacou plochou, pokiaľ Vám to priestory dovolia. Najmä ak budete umývať riad ručne, oceníte ju tiež pri príprave jedla. Do tejto zóny sa radí aj nádoby na likvidáciu odpadu a umývačka. Zvládnutie hygieny a likvidácia odpadu je základom v dobre fungujúcej kuchyni. Prostriedky k upratovaniu kuchyne majú mať svoje miesto v blízkosti drezu, alebo pod ním. Umývačka je ekonomickejšie a ekologickejšie než ručné umývanie. Štandardnú šírky umývačiek sú 45 a 60cm. Pre jej pohodlné používanie je dobré si vyčleniť priestor do uličky aspoň 120cm.

Výška dřezu při postavě do 165cmVýška umístění dřezu při postavě nad 165cm

Výška umiestnenia drezu pri postave do 165cm Výška umiestnenia drezu pri postave nad 165cm

Půdorys umístění mycí zóny

Pôdorys umiestnenie umývacie zóny. Na obrázku vidíme, že za ňou nasleduje odkladací priestor, varná zóna, opäť odkladací priestor a zóna skladovanie.

b) Zóna varenia

Varná plocha by mala byť umiestnená v blízkosti drezu, miesta na odkladanie a najlepšie ešte doplnená odsávačom pár sa Výška varné plochy zabudovanými svetlami, na osvetlenie varnej plochy. Varná plocha by mala mať výšku 10 - 17cm pod úrovňou ohnutej ruky (od 75 do 87cm), tak aby bolo možné kontrolovať varenie. Z oboch strán by mala byť odkladacia plocha min. 40cm. Varná plocha by nemala byť umiestnená v rohu, najmä v prípade plynových sporákov. Tie by nemali byť usadené ani do pracovnej dosky a v blízkosti okna. Bočné vzdialenosť od steny by mala byť minimálne 20cm. Elektrickú rúru môžete využiť ako samostatný vstavaný spotrebič, umiestnite ju tak podľa potreby, maximálne však do výšky očí. Výkon digestora by mal byť 10x vyššia než je objem vzduchu v miestnosti. Výška medzi digestorom a varnou plochou je 65cm, u plynových sporákov 75cm, záleží tiež na výkonnosti digestora.

c) Pracovná zóna

Přípravaná pracovná plocha by mala byť po oboch stranách umývacie a varnej zóny. Výška pracovnej plochy by mala byť taká, aby ste dosiahli na zadnú časť pracovnej plochy, alebo na dno drezu. Za ideálne hĺbku pracovnej plochy sa berie rozmer 60cm, výnimku tvoria pracovné ostrov, u ktorého je hĺbka od 60 do 120cm (len pokiaľ je prístupný zo všetkých strán). Výška zodpovedá činnosti, pre ktorú je určená. Pri príprave jedla, ako je krájanie, miešanie, zdobenie je výška 5-10cm pod úrovňou ohnutej ruky (od 86 do 92cm). Pri práci s elektrickými spotrebičmi, pečenie, miešanie sa vynakladá viac sily, preto je ideálna pracovná výška nižšia a to 17 - 25cm pod úrovňou ohnutej ruky (od 72 do 75cm), stolová výška. Táto teória o viac výškach pracovnej plochy sa do praxe často neuvádza, najmä v malej kuchyni, pretože tieto odlišnosti pôsobia disharmonicky. Celistvosť pracovnej dosky, ktorá zlučuje rôzne výšky zostane jednotná len ak použijete tvarovateľný umelý kameň. Pracovná doska by mala byť dostatočne odolná, pružná, silná a ľahko umývateľná. Najlepšie je celistvá pracovná doska. Zadný panel, obklad - by mal byť vyrobený z kvalitného materiálu, ktorý bude odolávať vysokým teplotám, pare, a bude ľahko umývateľný, pretože vďaka vyššie spomenutým podmienkam sa tu hojne množia baktérie. Dôležité je pri zadnom paneli tiež myslieť na dostatočné množstvo zásuviek pre elektrické spotrebiče.

Výška a šírka pracovnej plochy kuchynskej linky a ostrovčeku

d) Zóna skladovanie

Táto zóna rieši umiestnenie a skladovanie potravín. Skladovanie čerstvých potravín by malo byť prehľadné, aby sme sa vyhli zbytočným stratám. Najvyššie skladovanie čerstvých potravín rieši chladná, vetraná miestnosť, špajza, alebo jeho alternatíva potravinová skriňa. V blízkosti chladničky by mala byť dostatočná pracovná plocha. Trvanlivé potraviny sa dobre skladujú v spodných výsuvných skrinkách.

e) Zóna odkladanie

Táto zóna organizuje umiestnenie riadu, kuchynského náradia, skla a malých elektrospotrebičov, jednoducho vybavenie kuchyne. To všetko musí mať svoje miesto a byť ľahko dostupné. Výška uloženia je rovnako dôležitá ako organizácia, preto dbajte, aby ste sa nemuseli príliš často zohýbať alebo naťahovať. Najčastejšie používané predmety skladujte od úrovne kolien po úroveň očí. Ťažšie veci, ako hrnce skladujte, čo najbližšie varnej ploche vo veľkých zásuvkách. U všetkých spodných skriniek platí, že pre pohodlnú manipuláciu je nutné mať priestor aspoň 120cm. Hĺbka políc spodných skríň nesmie presahovať hĺbku pracovnej dosky - 60cm, kvôli dostupnosti najspodnejších zásuviek. Horné skrinky majú mať menšiu hĺbku kvôli pracovnej doske.


Vzájomným prepojením jednotlivých zón a vytvorením pomyselného trojuholníka medzi nimi, máme na výber zo šiestich typov usporiadania kuchyne:

1) Lineárne - jedná sa o kuchyne vhodné do menších priestorov. Vybavené sú najnutnejšom úložným priestorom a maximálne sa využíva možnosti zabudovaných spotrebičov, aby bola zaistená čo najväčšia pracovná plocha. Aby táto kuchyňa bola prakticky dobre využiteľná, mala by mať dĺžku pri stene bola aspoň 3m a šírku kuchyne najmenej 1,7m.

Linerání kuchyně

Kuchyně Adela

2) Paralelné - jedná sa o dve zostavy kuchyne stojace proti sebe. Výhodné je toto riešenie najmä v priechodných kuchyniach, kde môžete využiť výklenku pre umiestnenie zostavy. Priestor medzi oboma pracovnými protostory by mal byť aspoň 1,2m.

Paralelní řešení kuchyněParalelní příklad kuchyně

3) Rohová L - táto kuchyňa je vhodná do stredne veľkých domácností. Rohové rozmiestnenie zaisťuje ľahký dosah pracovnej plochy na obe strany, veľmi dobre využiteľná v kombinácii s obývacou izbou. Odstraňuje nedostatok stenové plochy, pracovné zóny sú veľmi dobre oddelené.

Rohová LPříklad rohové kuchyně

4) Rohová U - je vhodná do veľkých aj malých priestorov, pri jej realizácii využijete až 3 plné steny. Toto usporiadanie poskytuje maximum úložného priestoru a pracovnej plochy. Pre pohodlné pracovné prostredie by priestor medzi stenami mal byť min. 2m. Táto dispozícia je vhodná pre predelenie kuchyne od jedálne alebo obývacej izby.

Kuchyně rohová UKuchyně rohová U

5) Kuchyňa s pracovným ostrovom - táto kuchyňa je vhodná len do väčších priestorov, kde sa pri použití ostrova neskomplikuje pohyb v miestnosti a opticky sa nenaruší priestor. Veľmi vhodná je do miestností, kde je kuchyňa dohromady s jedálňou alebo obývacou izbou, elegantne rozdeľuje tieto priestory. Pracovné ostrov môžete umiestniť tak, že kuchyňa vytvorí tvar písmena T alebo U, ak využijete tvare U vytvoríte tým kompatibilnejší pracovný trojuholník. Ostrov môžete využiť ako odkladací, varnú alebo umývacie plochu. U posledných dvoch spôsobov je nutné myslieť na to, že elektrina, voda, plyn musí ísť podlahou. Zle umiestnený ostrov môže skomplikovať pohyb po kuchyni, preto myslite na jeho dobré umiestnenie, aby ste predišli zbytočnému obchádzaniu. A ešte jedna poznámka, aj vhodne zvolený jedálenský stôl tvorí ostrov.

Kuchyně s pracovním ostrovemKuchyně s pracovním ostrovem

6) Kuchyňa s polostrovom - tento typ kuchyne vychádza tvarovo z kuchyne rohové, kedy pridáme ďalší pracovný priestor a vytvoríme tým tvar písmeneT alebo G. Toto riešenie je vhodné do veľkej kuchyne. Predĺženie môžeme využiť ako pracovnú plochu alebo jedálenský pult. Opticky nám predeľuje priestor a je vhodná do miestností, ktoré sú spojené s jedálňou alebo obývacou izbou.

Kuchyně s poloostrovemKuchyně s poloostrovem

V malých kuchyniach sa všetky tieto pravidlá dodržiavajú veľmi ťažko. Dispozičné chyby sú u nich tiež najviac viditeľné. Dobre riešená malá kuchyňa, Vám ale nikdy nebude pripadať malá, ak bude dobre zorganizovaná.

K rozkreslenie kuchyne na papier, je dobré načtrtnout si horizontálnu aj vertikálnu rovinu vo Vami zvolenom merítku, do ktorého budete zakresľovať jednotlivé prvky:

Vertikální rozkresleníhorizontální rozkreslení

Ak si s niečím v organizácii Vašej kuchyne neviete rady, kontaktujte nás , radi Vám poradíme.

V ďalšom článku si povieme o inštaláciu elektrických spotrebičov do kuchyne.

Predchádzajúci článok: Ako naplánovať kuchyňu? I. Plánovanie

Ďalší článok: Ako naplánovať kuchyňu? III. Inštalácia .

 

Späť na "Články"