Přeskočit na: obsah, hlavní­ menu

nábytok do Vášho domova


Vyhledávání­

Ako sa zbaviť roztočov?

Roztoče sú veľmi obsiahlym poriadkom, kde sa zástupcovia veľkostne pohybujú od niekoľkých mikrometrov až po centimetre. Niektorí zástupcovia sú nápomocní potrebné pri výrobe syrov, ďalšie žijú ako parazity, ktorí prenášajú choroby. U ďalších, o Roztoč ich prítomnosti ani nevieme, nevnímame ju.

Zástupcu, ktorý s nami hojne zdieľa naše domovy je Roztoč prachový, tento roztoč je voľným okom neviditeľný (0,2 -0,4 mikrometrov). Živí sa ošúpanými čiastočkami kože. Priemerná dĺžka života samčieho jedinca je 20 -30 dní, samička žije až 10 týždňov a za tú dobu nakladie 60 až 100 vajíčok. Ak sa v domácnosti vyskytuje priemerná populácia a jej obyvatelia netrpia alergiami alebo astmou, nie je prítomnosť tohto roztoča škodlivá.

Ak však v domácnosti žije alergik, alebo astmatik, vzniká problém.

Čo alergia je a ako vzniká?

Každý organizmus má vyvinutý imunitný systém, ktorý vytvára obranu proti účinkom cudzích látok. Ak organizmus neprimerane reaguje na látky, ktoré sú pre organizmus cudzie, ale nie sú škodlivé (roztoče, peľ), potom hovoríme o alergii. Látka, ktorá neprimeranú reakciu vyvoláva, sa nazýva alergén. Keď organizmus príde do kontaktu s alergénom, začnú sa tvoriť obranné látky v lymfatických tkanivách a krvi, týmto látkam hovoríme protilátky. Ak s alergénom organizmus príde do kontaktu opakovane, protilátky uvoľní mediátory, ktoré vyvolajú zápal a sú následne zodpovedné za zápalové ochorenia a alergie.

Alergia je často vrodená porucha v imunitnom systéme, v súčasnej dobe alergiami trpí 20% populácie. U dieťaťa, ktoré má jedného rodiča alergického, je 30% riziko, že bude mať alergiu tiež. Ak sú obaja rodičia alergickí, riziko, že sa alergia u dieťaťa prejaví, je 50-80%.

Prečo za alergiu môžu roztoče?

Roztoče vyvolávajú ochorenia alergény obsiahnutými vo výlučkoch, najškodlivejšie je pre nás ich vdýchnutí. Prítomnosť týchto alergénov môže spôsobiť tiež ochorenie kože. Alergény roztočov adherujú (priľnú) na prachové častice, ktoré sú pomerne väčšie a ťažšie, ako výlučky, vďaka tomu sa potom ľahšie šíri zví- vzduchu.

Alergia na roztoče je najčastejšou príčinou vzniku alergickej astmy, alebo jeho zhoršenie. Alergény, ktoré roztoče produkujú, obsahujú proteázy, to sú enzýmy, ktoré chemicky rozrušujú bielkoviny. Bielkoviny sú základné stavebné jednotky sliznice dýchacích ciest. To znamená, že pri vdýchnutí narušujú epitel (povrch) sliznice aj funkciu dýchacieho ústrojenstva, tým sa uľahčuje ich prienik do tela a vytvárajú tak vstupnú bránu pre ostatné alergény a vírusy.


Ako sa prejavuje alergia na roztoče:

  • Slzenie a sčervenanie očí, opuchy viečok
  • Svrbenie a pocit upchatého nosa
  • Kýchanie, vodnatá nádcha, kašeľ
  • Záchvaty dýchavice
  • Vznik astmy, jeho zhoršenie

 

Ideálne podmienky pre roztoče

Pre Roztoče prachového sú ideálne podmienky pri teplote 25 ° C a vlhkosti vzduchu 75%. Vysoká vlhkosť vzduchu je pre nich dôležitá, pretože vodu prijímajú celým povrchom tela. Takisto sa im dobre darí vo tmavých miestnostiach alebo zákutiach.

Roztoče v byte

Roztoče sa vyskytujú v čalúnenom nábytku, záclonách, kobercoch a plyšových hračkách. Najväčšou zásobárňou roztočov je spálňa, kde sa vyskytuje až 80% týchto mikroorganizmov. Odtiaľ sa šíri do celého bytu. Je zistené, že najvyšší podiel na tomto množstve má matrac, za ňou nasledujú vankúše a prikrývky.

Prečo sa najviac vyskytujú práve v spálni?

Vzhľadom k tomu, že sa živia odumretú kožou, ktoré za týždeň v posteli necháme až 5g. Majú radi teplo, ktoré im každý večer doprajeme a vlhko, ktoré vzniká tým, že dýchame a potíme sa, je teda spálňa ideálne miesto.

Najvyšší počet roztočov býva v materiáloch z prírodných vlákien (bavlna, kapok) a to v okolí švov a zipsov. Roztoče z matracov nemožno mechanicky vyklepať, vysávač nedokáže povysávať celú šírku matraca. Preto je dôležitá kvalita povrchu matraca a materiál, z ktorej je vyrobená. Hladké penové matrace sú kvôli ich povrchu pre roztoče náročné na osídlenie, zle sa na nej udrží a nie je pre nich jednoduché dostať sa pod povrch. Vhodné sú tiež matrace latexové . Naopak molitanové matrace sa pri upratovaní, kedy dochádza k treniu (napr. Vysávanie) elektricky nabijú a priťahujú prach a vlhkosť, tým vytvárajú ideálne prostredie.

Perové vankúše a prikrývky váži vlhkosť a preto, je dobré, je vymeniť za tie so syntetickou náplňou. Duté vlákno, ktoré sa používa do prikrývok a vankúšov je dobrou voľbou, pretože tento materiál znesie opakované pranie na 60 ° C, bez toho aby sa Přikrývka Mikrostop z dutého vlákna narušili jeho kvalitatívne vlastnosti. Sušenie prepratých lôžkovín by však malo prebiehať mimo bytové priestory. V ponuke môžete nájsť prikrývky a vankúše z radu Mikrostop . Vlna rovnako ako perie absorbuje veľké množstvo vlhkosti a vytvára tak dobré mikroklímu pre roztoče.

Ak čistíme lôžko, je dôležité sústrediť sa pritom aj na koberec v spálni, z ktorého sa po vyčistení dostanú roztoče späť do postele.

Zbaviť sa roztočov môžete tiež použitím prípravkov proti roztočom, ktoré obsahujú benzylbenzoát. Táto látka je pre človeka netoxická. Mŕtvi roztoče však môžu škodiť svojimi alergénmi.

Najlepšou ochranou proti roztočom sú bariérové

Späť na "Články"