Přeskočit na: obsah, hlavní­ menu

nábytok do Vášho domova


Vyhledávání­

Ako vybrať správnu stoličku

Jak vybrat správnou židli? Či už pri jedle, pri práci alebo pri odpočinku, sedením na stoličke strávime veľkú časť dňa. Dôležité je dbať na jedno: pri výbere stoličky je dôležitý nielen jej vzhľad, ale tiež to, či je pohodlná a dobre sa nám na nej sedí. Aké vlastnosti by mala správna stolička mať?

Aké sú optimálne rozmery stoličky?

Optimálne rozmery stoličky sa samozrejme odvíja od výšky a váhy užívateľa. Všeobecne by však stolička mala spĺňať nasledujúce kritériá: výška sedadla by mala byť o niečo menšia ako dĺžka nohy ku kolenu. Hĺbka sedadla by mala byť taká, aby po úplnom opretie a položenie chodidiel plnou plochou na zemi zostala medzera medzi časťou nohy pod kolenom a hranou sedadla. Šírka sedadla by mala byť taká, aby bol pri sedení z každej strany bezpečný priestor, tzn. aspoň o niekoľko centimetrov širšie ako panvicu.

Aký materiál zvoliť?

Všeobecne možno povedať, že materiál nie je tak dôležitý, ako kvalita prevedenia. Zásadné pre výber stoličky je, aby bola chrbtica vždy v prirodzenom tvare.

Stoličky z masívu majú však prirodzene väčšiu životnosť. Pozrite sa napr. Na stoličku Petra z bukového masívu, u ktorej si môžete vybrať až z desiatich rôznych dezénu drevín a mnohých poťahových látok a Vašu kuchyňu tak krásne farebne zladiť.

Je lepšie vybrať stoličku s podpierkami rúk?

Funkciou operadiel pre ruky je predovšetkým zvýšiť komfort užívateľa. Pomáhajú tak pri usadiť, tak pri vstávaní a zvyšujú bezpečnosť. Operadla by mala byť vo výške o cca 3 cm vyššie ako lakeť.

Aký druh stoličky vybrať?

Vždy sa pýtajte, kam je stolička určená. Stolička určená do domácnosti by mala byť vždy pohodlnejšie než kaviarenská. Kancelárska stolička by mala spĺňať náročnejšie požiadavky.

Ako vybrať kancelársku stoličku?

Kancelářská židle Ergohuman Kancelárska stolička má mať stabilnú a pevnú základňu (najlepšie päťramenné podnože s kolieskami, ktoré poskytujú väčšie možnosti nastavenia). Drahšie modely disponujú nastaviteľnou bedrovou opierkou, nastaviteľnými podpierkami rúk a opierkou hlavy. Nastaviteľná výška pomocou plynového piestu je dnes už samozrejmosťou. Viac sa dozviete v článku " Výber vhodnej kancelárskej stoličky ". Ak trávite podstatnú časť pracovnej doby v sede, je anatomicky tvarové kancelárske kreslo investíciou, ktorá sa Vám určite oplatí. Pozrite sa napr. Na vlastnosti stoličky Ergohuman.

Ako vybrať jedálenský stoličku? Kuchyňská židle

Výber materiálov a tvarov jedálenských stoličiek je dnes skutočne obrovský. Niekomu sa lepšie sedí na dreve, niekomu zase na čalúnenie a pod. Pri výbere je dôležité dbať na priestor, do ktorého stoličky kupujeme. Do malej kuchyne sa hodia skôr stoličky ľahší, jednoduchších tvarov. Do veľkej jedálne môžeme zvoliť stoličky masívnejšie, napr. Aj čalúnené as operadlami. Napr. stoličku Laguna .

Ako vybrať barovú stoličku?

Židle Martina Pre dlhšie a pohodlné sedenie na barovej stoličke je najlepšie vybrať čalúnený sedák, pre občasné a nie príliš dlhé sedenie sa hodí stoličky plastová. Výhodné je, ak má barová stolička nastaviteľnú veľkosť a je otočná. Barová stolička by Vás mala zaujať predovšetkým svojim dizajnom ako napr. Barová stolička Delaware .

Akú stoličku vybrať dieťaťu?

Stolička pre deti vyberáme podľa ich veku. Pre malé deti sú vhodné detské stoličky, ktoré sú n Židle Titan a kolieskach umiestnených na piatich ramenách a tým stabilné a mobilné. Pre odrastenejšie deti, ktoré trávia viac času pri stole (u učenie, počítače alebo knihy), sa už hodí stoličky kancelárska a to taká, ktorá je kvalitná a zabezpečí, aby sa dieťaťu nedeformovala chrbát. To znamená stoličky s nastaviteľnou výškou, s anatomickou chrbtovou opierkou as nastaviteľnými lakťovými opierkami umiestnenými skôr vzadu tak, aby neprekážali dieťaťu vo písaní.

Späť na "Články"