Přeskočit na: obsah, hlavní­ menu

nábytok do Vášho domova


Vyhledávání­

Sedacia súprava - koža, koženka, eko koža alebo látka?

Plánujete kúpu sedacej súpravy a chcete kvalitné sedačku, ale nemôžete sa rozhodnú aký materiál? V jednotlivých článkoch Vám prinášame prehľad povrchových materiálov - koža, koženka eko koža (ekokoža, eco koža) látka alebo alcantara.

Koža (useň) Kůže Florida 507

Je považovaná za najkvalitnejší a je známkou luxusu. Ide o prírodný materiál, ktorý sa vyrába najčastejšie z hovädzej kože, pretože je najlacnejší, ďalej z teľacej alebo byvolej kože. Koža sa na špeciálnom stroji rozdelí na vrstvy.

Výhody

Kožená sedacia súprava si pri správnej údržbe dokáže udržať svoju krásu, prípadne časom získa zaujímavú patinu, ktorá ešte podtrhuje jej vzhľad. Kožená sedačka tak časom získava na kvalite. Ďalším pozitívom je, že sa prispôsobuje podmienkam tým, že vstrebáva vlhkosť, ale neprepustí ju dovnútra. Je tiež odolná voči ohňu. Ďalšou výhodou kože je jej pevnosť a odolnosť, pri vyliatí tekutiny ju stačí len ľahko zotrieť.

Nevýhody

Aby sme nevyjmenovávali len klady, k obstaranie kožené sedacie súpravy sa objavujú aj nevýhody. Hlavným faktorom je jej vysoká obstarávacia cena, avšak pri zachovaní niektorých zásad sa táto investícia oplatí. Niekomu môže byť aj nepríjemný styk ľudskej kože s koženou sedačkou, v lete môže lepiť a v zime zasa chladí.

Zásady starostlivosti o koženú sedaciu súpravu:

Medzi tieto zásady patrí

  • Sedaciu súpravu neumiestňujeme na priame svetlo, či už slnko, lampy alebo lustra
  • Nemala by sa nachádzať v blízkosti kúrenia
  • V miestnosti by mala byť optimálna vlhkosť (40-70%) a teplota (10-30 ° C).
  • Zároveň by sme sa mali vyvarovať kontaktu sedacie súpravy s ostrými predmetmi a domácimi miláčikmi

Starostlivosť o kožu

Kožená sedacia súprava sa čistí iba vlhkou bavlnenou handričkou namočenou v čistej vlažnej vode, chemické prostriedky by mohli kožu poškodiť, najlepšie raz týždenne, aby sa zbavila prachu, ktorý sa na nej usadzuje. Pri čistení je tiež vhodné použiť vysávač a povysávať prach v záhyboch sedacej súpravy.

K starostlivosti o koženú sedaciu súpravu patrí tiež jej impregnácia, ktorá zabezpečí väčšiu odolnosť kože a dodá jej potrebnú vlhkosť.

Farebné prevedenie koža

Za najkvalitnejšie koži je považovaná tá, ktorá je farbená iba namáčaním a má teda prirodzený vzhľad. Možno však zakúpiť kožené sedacie súpravy vo farebnej škále v rôznych odtieňoch od svetlých cez pastelové až tmavých farieb, záleží tak na Vašej fantázii. Takým príkladom je napríklad rozkladacia sedacia súprava Modena .

Späť na "Články"