Přeskočit na: obsah, hlavní­ menu

nábytok do Vášho domova


Vyhledávání­

Usporiadanie pracovne

Chystáte sa zariadiť si kanceláriu, či už doma alebo v zamestnaní? Rozmiestnenie nábytku a elektroniky je veľmi dôležité. Správne zorganizovaná kancelária totiž môže zvýšiť Váš pracovný výkon.

kancelária

Feng-shui

Feng-shui je stará čínska filozofia, ktorá sa zaoberá prúdy pozitívne a negatívne energie. Ak v práci trávite veľa času a máte pocit, že ste vyčerpaní, ale Vaše výsledky nezodpovedajú únave, možno Vaša kancelárie nie je taká aká by mala byť. Feng-shui sa zakladá na tom, že eliminuje zlú energiu a snažia sa Váš život urobiť harmonický. Možno nevyrieši Vaše pracovné problémy, ale možno Vám zmení pohľad na prácu aj na okolie.

Kam so stolom? Kancelářský stůl Gate GEK 23

Umiestnenie pracovného stola je dôležitým aspektom, vo väčšine článkoch a návodoch je uvedené, že by stôl mal byť dobre osvetlený. Ďalej by človek za sebou mal mať dostatok priestoru pre odsunutie stoličky . Podľa Feng-shui tu však existujú aj ďalšie pravidlá:

  • Stôl a dvere - už v dávnych dobách ľudia potrebovali vidieť na vchod, keby sa blížilo nebezpečenstvo. Predsa len bude pohodlnejšie, keď na dvere uvidíte, či už z pocitu bezpečnosti, tak privítanie prípadné návštevy. Zároveň odporúča umiestnenie stola čo najďalej od dverí.
  • Stôl a okno - táto filozofia tiež odrádza od sedenia chrbtom k oknu, nielen, že by ste si tienili, ale podľa Feng-shui táto pozícia zabraňuje prúdeniu energie a zároveň z Vás energiu vysáva. Najoptimálnejšie je mať okno po ľavej ruke. Pokiaľ nie je v miestnosti okno doporučuje sa umiestniť po ľavej strane zrkadlo.
  • Stôl a výhľad - pokiaľ je to možné, odporúča sa neumiestňovať stôl tak, aby z neho bol výhľad do chodby alebo na schody. Opäť dochádza k strate energie. Najvhodnejším výhľadom od pracovného stola by malo byť okno.
  • Stôl a PC - počítač je teraz už nevyhnutnosťou. Podľa tejto filozofie je vhodné ho umiestniť do juhovýchodného rohu, čo zaručuje zvyšovanie pracovnej kapacity. Keď ešte umiestnite vedľa monitora kvetinu, zmiernite tak elektromagnetické pole, ktoré je okolo neho. Najvhodnejšie kvetinou je bambus alebo kaktus, ktoré rastú v ťažkých podmienkach a symbolizujú šťastie

Kancelářská židle Oklahoma PDH

Rozdelenie pracovne do niekoľkých oblastí

  • Južná oblasť - oblasť ohňa - nie je vhodná modrá farba, zavesené zrkadlo a alebo kresba zobrazujúci vodu
  • Severná oblasť - oblasť vody a kovu - vhodné je umiestnenie obrazov, ktoré sa vzťahujú ku kariére, rám by mal byť čierny či biely
  • Juhovýchodná oblasť - oblasť dreva - neumiestňovať nič, čo má súvislosť s ohňom alebo kovom

Usporiadanie pracovne v závislosti na odbore

Usporiadanie pracovne tiež závisí na tom, v akom odbore sa pohybujete.

  • Obchod, marketing a styk s verejnosťou - najvhodnejšie je južná strana, ktorá podporuje myslenie a vnímavosť
  • Služby - kvôli praktickému myslenie je vhodná juhozápadnej strana
  • Financie - pre tento odbor je vhodný západ
  • Manažéri - tým vyhovuje severozápadná strana, ktorá podporuje ich organizačné schopnosti.

Ďalej sa odporúča zavesiť si za chrbát obraz, prípadne plagát s motívom vĺn (napr. Rieka, more alebo i akvárium), ktorým podporíte prúdenie kreatívnej energie. Naproti Vám odporúča Feng-shui umiestniť obrazy s motívom krajiny, ktoré vyvolávajú silu a skrytý potenciál.

A ešte jedna rada na záver, v prípade, že si zariaďujete pracovňu doma, a priestor Vám to dovolí, umiestnite pracovňu čo najďalej od spálne. Spálňa slúži len pre spánok a odpočinok.

Späť na "Články"