Přeskočit na: obsah, hlavní­ menu

nábytok do Vášho domova


Vyhledávání­

Typy drevín aneb rozoznáte buk od duba?

Drevo je surovina, používaný ľuďmi od nepamäti. Už pre našich predkov malo drevo existenčné význam. Bolo jedným z prvých materiálov, z ktorých sa zhotovovali nielen jedálenské nádoby, ale aj pracovné nástroje, nábytok, prístrešky, prvé stroje a rôzne rituálne a náboženské predmety.

Dnes sa drevo využíva predovšetkým ako konštrukčný materiál. Má významné tepelnoizolačné rysy, pružnosť a pevnosť. Je východiskovou surovinou pri výrobe papiera, chemickom priemysle ho môžeme premeniť na nespočetné množstvo látok.

Delí sa na:

Drevo listnatých drevín

  • s kruhovito poréznou stavbou (dub, jaseň, agát, brest, morušovník, gaštan),
  • s polokruhovité poréznou stavbou (orech, čerešňa, slivka) a
  • s roztrúsene poréznou stavbou dreva (buk, platan, hrab, jelša, lipa, javor, breza, topoľ, vŕba, hruška).

Drevo ihličnatých drevín (smrek, jedľa, borovica, smrekovec, duglaska, jalovec, tis)

Charakteristika vybraných druhov drevín

Listnaté stromy:

Listnaté stromy

Buk - nemá farebne odlíšené jadro, jeho vyzreté drevo aj beľ sú svetlo ružové. Drevo je pomerne tvrdé a ťažké, napriek tomu sa dobre a čisto obrába. V nábytkárstve sa po obohraná parou využíva jeho dobré ohybnosti. Ďalej sa používa v stolárstve, na výrobu parkiet, železničných podvalov či kuchynského náradia. Zle znáša vlhkosť a striedanie vlhka so suchom.

Breza
- bez farebne odlíšeného jadra. Vyzreté drevo je šedožlté až ružovkasté a matne lesklé. Drevo je rovnomerne husté, pružné a preto tiež dobre spracovateľné. Menej odolné proti vlhkosti a zmenám počasia, ľahko sa ale sušia. Používa sa pre sústruženie umeleckých a domácich predmetov.

Dub
- má úzku svetlo šedou beľ, jadro šedohnedej, monotónne vyfarbené. Drevo je tvrdé, veľmi pevné, húževnaté, znáša sucho aj vodu az pôvodných drevín znáša najlepšie zmenu vlhkosti.

Jaseň -
má širokú svetlo žltú beľ a šedohnedej jadro. Je to jedno z našich najflexibilnejších driev a zároveň tvrdé, pevné, veľmi pružné, dobre štípatelné, obrobiteľné a leštiteľné. Trvanlivosť je horšie, a preto sa používa len pre interiéry. Vhodné tiež pre výrobu násad, topůrek, madiel, telocvičného náradia, hokejok a hudobných nástrojov.

Javor -
anatomickú stavbou sa veľmi podobá buka. Drevo javora je však podstatne svetlejšie. Je relatívne tvrdé, vhodné na obrábanie, sústruženie, rezbárstvo, používa sa na výrobu hudobných nástrojov a parkiet.

Jelša - bez farebne odlíšeného jadra, oranžové, na vzduchu sednoucí. Drevo nie je príliš kvalitné, je mäkké a málo pružné. Má však široké využitie v nábytkárstve a umení. Dobre sa obrába, štípe, lepí, vzdoruje vlhkosti, je ľahké a málo pracuje. Je vhodné pre rezbárske a sústružnícke práce a pre výrobu preglejok, rámov, líšt a zápaliek.

Orech - má drevo s širšou sivou bieli, s šedohnědým, niekedy až tmavohnedým jadrom, ktoré má výrazné farebné pruhy a zábeh. Je to jedno z najpestovanejšie drevín na svete. Pestuje sa pre svoje plody, ako okrasný a tieniace strom, medonosná rastlina a pre svoje kvalitné a relatívne rýchlo rastúce drevo.

Ovocné listnáče

Ovocné stromy

Hruška - bezjaderné drevo je rovnomerne šedoružové až hnedočervené s menej častými, ale dosť výraznými dřeňovými škvrnami. Drevo hrušky je husté, tvrdé a bez lesku. Veľmi dobre sa obrába, morí a leští, málo pracuje a pri zosychanie sa neláme. Patrí medzi najzaujímavejšie a najvyhľadávanejšie dreviny. Je vhodné na výrobu predmetov, pri ktorých sa vyžaduje rozmerová presnosť a tvarová stálosť.

Slivka -
má širšie šedú beľ a šedohnedej až červenohnedé jadro, mierne lesklé. Drevo je dosť husté, tvrdé, húževnaté a náročnejšie na sušenie, pretože má tendenciu praskať a krútiť sa. Používa sa k reštaurátorskými prácam, výrobe dekoračných predmetov, vhodné na sústruženie a údenie.

Čerešňa -
vyznačuje sa rovnomernou hustotou a zaujímavú kresbou. Drevo je slabo lesklé, ľahko sa morí a výborne leští. Používa sa na výrobu dekoratívnych predmetov, v umeleckom stolárstva a vhodné aj k sústruženie.

a
Ihličnany:

Jehličnany Borovica - má oranžovo hnedé jadro a širšie žltú beľ. Má výrazné letokruhy, a teda aj značný rozdiel v hustote a tvrdosti jarných a letných letokruhov. Vysoký obsah živice dodáva borovicu prirodzený lesk. Má všestranné využitie a predovšetkým sa uplatňuje tam, kde sa požaduje odolnosť voči poveternostným vplyvom a hnilobe.

Smrek - bez farebne odlíšeného jadra, má však výrazné letokruhy a pravidelnú stavbu. Je biely až slabo žltkastý as miernym leskom. Drevo je mäkké, ale dostatočne pevné, pružné, trvanlivé a je najrozšírenejšou drevinou u nás. Vysádza sa v parkoch a záhradách ako okrasný strom a v hospodárskych lesoch ako zdroj dreva. Má mnohostranné použitie.

 

Čo znamenajú skratky na cenovkách pri nábytku sa dozviete v našom článku skratky MDF, LTD, DTD na nábytku.

Späť na "Články"