Přeskočit na: obsah, hlavní­ menu

nábytok do Vášho domova


Vyhledávání­

Farby do obývačky

Obývacia izba je miesto nielen na oddych, ale aj k zábave, rodinnému stretnutie, posedenie s priateľmi a pri iných príležitostiach. Zostavte si obývaciu izbu z jednotlivých kusov nábytku, doplnkov a osvetlenia. Celkový vzhľad získate vďaka správne zvolenej farbe stien a podlahy. Neexistuje jednotný názor, ako si izbu vybaviť a už vôbec nie, aké farby použiť. Farby v obývacej izbe pritom zohrávajú veľmi dôležitú úlohu.

Každý človek je iný a má tiež iný pohľad na zladenie interiéru. Niektorý rieši farebné zladenie, iný rozloženie nábytku. Farebné zladenie je vždy otázkou vkusu a vďaka kombinácii farieb možno navodiť rôznu rôznu atmosféru, od príjemné po nepríjemnú. Obývacia izba vám ponúka priestor pre experimenty, všetko si však vopred s rozvahou premyslite.

Ako pôsobia farby na jedinca

Odstíny barev Žltá - povzbudzuje, oslobodzuje, prináša uvoľnenie, pocit harmónie, pôsobí veselo a otvorene. Je spájaná s harmóniou, otvorenosťou a pôsobí pozitívne na pamäť. V obľube ju majú ľudia, ktorí sú plní nádejí a očakávaní. Odmietanie žlté prezrádza sklamanie a nedôveru v budúcnosť.

Oranžová - vyvoláva pocit radosti, je spojená s predstavou slnka, tepla, bohatstvo, zlata. Dodáva energiu, zpozornněí, povzbudzuje kativity a myslenia. Pomáha proti zlej nálade, depresiám i pesimizmu.

Červená - je pre ľudský mozog a zrak najzaujímavejšie. Znázorňuje silu a vášeň. Dodáva energiu, povzbudenie aktivity a chuti do jedla. Vyberajú si ju ľudia, ktoré sú sebavedomí, cieľavedomí, tvoriví, ale tiež pruďasové so sklonmi k násiliu.

Zelená - farba prírody, ktorá upokojuje a uvoľňuje. Používa sa na vyjadrenie súhlasu, rovnováhy, pokoja a prírodných i organických prvkov. Zelené dáva prednosť človek, ktorý sa nebojí prekážok a vieš stáť na svojom. Ten, kto sa stará o druhej a túži po obdive a uznaní.

Modrá - je farba vody a neba. Je najviac ukľudňujúce farbou, príliš modré naopak spôsobuje zklíčenost a depresie. Radi ju majú ľudia s bohatým vnútorným životom, romantici a introverti. Naopak ľudia, ktorí nie sú spokojní so svojimi súčasnými vzťahmi ju nevyhľadávajú.

Purpurová - je vzácna a spojovaná s bohatstvom a mocou. Jedná sa o vášnivú farbu s náznakom zmyselnosti a rozbúrených emócií. Zvyšuje chuť na sladké, narúša vzťah k realite a odvracaní od riešenia problémov.

Hnedá - zmes všetkých farieb. My ju poznáme ako farbu dreva a hliny. Okrem iného je hnedá tiež farbou kávy a čokolády, ktoré vyjadrujú bohatstvo a pôžitok. Majú ju radi ľudia, ktorí túžia po vlastnom pohodlí a vyčerpaní ľudia túžiaci po odpočinku.

Čierna, biela, šedá - majú farebný nádych pre úpravu ostatných farieb. Čierna pôsobí nepreniknuteľne a predstavuje márnosť, prázdnotu, nekonečný vesmír a tiež smrť. Biela prepája všetky farby svetla a dodáva silu. Je čistá a pokojná. Šedá je vnímaná ako chladná a nevýrazná, nemá toľko emócií, znižuje aktivitu a zvyšuje lenivosť.

Farby dokážu vašu miestnosť opticky zmenšiť, zväčšiť, skrátiť alebo predĺžiť, ubrať jej svetlo, môžu upokojiť alebo naopak znepokojiť. Odborníci všeobecne odporúčajú do spální farby upokojujúce, do detských izieb veselé a do kúpeľne navodzujúce pocit čistoty. Preto je dôležité pri voľbe obľúbených farieb rešpektovať všeobecne platné zásady:

  • farebnosť by mala vychádzať z premysleného návrhu
  • veľké plochy miestnosti by mali byť neutrálne (steny, strop, väčšie nábytok)
  • výrazné farby sú vhodné použiť pre menšie nábytok a doplnky. Na prvý pohľad sú síce efektné, ale po nejakej dobe znepokojujú a dráždi.
  • tmavej farby uberajú svetlo a opticky zmenšujú miestnosť
  • farby, ktoré sú zastúpené v prírode sú ukľudňujúce a pôsobí pozitívne na psychiku človeka
  • menej znamená viac - vždy záleží na vkuse. Všeobecne však platí, že miestnosť zariadená len napr. Z dvoch farieb pôsobí lepšie než pestrofarebná

Vhodnou farbou do obývacej izby je biela vo vhodných odtieňoch, svetlo zelená, levanduľová, šedobéžová či kakaovo hnedá. Nevhodnými farbami sú všetky ostré a výrazné farby, ktoré môžu pôsobiť rušivo (červená). Každý človek má v obľube inú farbu, takže sa môže stať, že čo sa páči nám, nemusí sa páčiť inému.

Ukážka farebnosti obývacích izieb

Obývací sestava Aruba Obývací sestava Tirol Obývací sestava Lano Obývacia zostava Columbus

 

 

 

 

 

 

Z uvedených ukážok je jasné, že vždy záleží na celkovom vzhľade obývacej izby.Ak zvolíte svetlý nábytok, je vhodné vymaľovať tmavšími farbami a naopak.

Zostavte si obývaciu izbu podľa vašich predstáv a oživte tak svoj interiér. V prípade akýchkoľvek otázok nás kontaktujte.

Späť na "Články"